Dakle situacija je sledeća: kod mene je recept za krofne bio kao onaj za palačinke, malo ovoga, malo onoga, dodaj ovo, daj još brašna i rakija ofkors. Ali! Rešim tako da isprobam i neke tuđe recepte, rekoh sigurno ima i boljih recepata od ovog mog odokativnog, i omašim dva puta. Oba puta, koliko god druge domaćice hvalile isti, meni krofne bile tvrde kao kamen, nit narasle, nit se razrudile, nit bile šuplje, i tako sve nit ovo nit ono pa do onog nit dišu nit mirišu. Svaki put gdin Đ. me bezočno optužio da namerno napravim grozne krofne kako ne bi smo mogli da ih jedemo ;) jes vala, kao da ništa pametnije u životu nemam nego da se zajebavam pola dana kraj šporeta da bih dobila nešto nejestivo!
I tako sad ću da prekucam ono što pre neki dan objavih na fejsbuku :) U stvari, trebala sam da pravim tartiće od breskvi i još koječega, al' kad me je nazvao s posla, i onim tužnim glasićem mi saopštio da mu se jedu krofne... i to mi ponovio jedno deset puta sve tužnijim i tužnijim glasom dok sam ja uporno ponavljala da nema šanse, i da sam već bila u prodavnici, i da hoću nešto drugo da pravim, i džaba brate sve to kad sam nula od karaktera! Al' sam zato zmaj od žene 😂😂😂 Vijetnamske krofne - jer su pravljene po takvoj sparini i vrućinčini kakva valjda samo u Vijetnamu ima :)
Ovo je moj stari recept, ovaj put premeren i zapisan ovako (jedva nađoh papir sunce ti poljubim, opet!!!) :
Potrebno je:
600 g brašna + malo za posipanje
150 ml mlakog mleka
150 ml mlake vode
1 pakovanje (10 g) suvog kvasca ili 20 g svežeg
1 kašičica šećera
prstohvat soli
sitno rendana kora od jednog limuna
4 žumanceta
3 kašike šećera
3 kašike ulja
2 kašike rakije
+
džem
+
prah šećer sa vanilom