Iako će verovatno da vam navedena količina luka koja ide u fil delovati preterano, verujte nije! Kada luk dobro izdinstate, na laganoj vatri uz koju kap vode i duuuugo, dobićete luk divnog slatkastog ukusa, blago karamelizovanog. Upravo takva je i ova slana pita - tart. Jedna mala napomena: ja sam testo pravila od mešavine 2/3 integralnog i 1/3 mekog belog brašna, ukus je odličan ali se testo malo mrvilo i izgubilo je na hrskavosti. Ako rešite da je pravite, za prvi put moja je preporuka da je pravite ovako:
Potrebno je za testo:
(šolja je od 2,5 dl)
1,5 šolja mekog belog brašna
100 g maslaca
oko 1/2 kašičice soli
4-5 kašika hladne vode
1/2 kašičice slatke crvene paprike
Potrebno je za fil:
3 šnite pančete iseckane na kockice
1 kašika maslaca
4 mlada luka (samo beli deo, može i praziluk)
5 glavica luka, srednje velikih, srebrenac ili crveni
4 jajeta
150 g krupno rendanog ementalera ili gaude
2 dl kisele pavlake
3-4 kapi Tabasco sosa, može a i ne mora
so i biber