среда, 13. фебруар 2019.

Jednostavni kakao kolač


I tako... zabrljam i ja u kuhinji kao i bilo ko drugi... ali sam i uporna da tu brljotinu ispravim. 

Jedan vikend sam pravila ovaj kolač i prepekla ga najstrašnije, gulili smo ga sa svih strana da bi smo uopšte mogli da ga jedemo. I naravno da sam ga sledeći vikend ponovo pravila ali ovaj put sam batalila seriju na kompu i čitavih 60 minuta sam sebi ponavljala: kolač u rerni, kolač u rerni, kolač u rerni...

Možete ga kombinovati sa različitim voćem, svežim ili iz zamrzivača, možete dodati i čokoladu, možete ga kao je preliti pavlakom i nekim džemom, ali šta god da mu uradite dobićete divno meku i sočnu poslasticu. Samo da ga ne prepečete :) 



Potrebno je za testo:
300 g mekog belog brapna
3 kašike kvalitetnog kakaoa
1 pakovanje (10 g) praška za pecivo
prstohvat soli
230 g maslaca
220 g šećera
4 krupnija jajeta
2 kašike vanil šećera (ili 2 pakovanja)
240 ml mleka
+
po želji:   1 šolja malina, kupina, ribizli, brusnica
                50 g sitno seckane čokolade za kuvanje

Za sopstveno zadovoljstvo:
kisela pavlaka, slatka pavlaka, razni voćni prelivi ili džemovi
malo prah šećera



Volim ovaj tip kolača, neko ih zove "lebastim" ali im taj pridev odgovara tek koliko da izgledom vuku na hleb. Ali zato ukus... a tim ukusom možete da se poigrate i u osnovno testo dodate svašta nešto.

Rernu uključiti da se zagreje na 200C. Kalup za hleb dim. 35x15 cm obložiti papirom za pečenje. Umesto ovog duguljastog kalupa možete koristiti i kalup za kuglof.

U posebnoj vanglici promešati zajedno (što bi rekli "suve sastojke") prosejano brašno, kakao, prašak za pecivo i so.

U drugoj vanglici dobro, penasto umutiti maslac, dodati malo po malo šećera i jedno po jedno jaje. Pre nego dodate sledeće jaje, voditi računa da se prethodno dobro sjedinilo s maslacem i šećerom. Dodati i vanil šećer. Zatim naizmenično dodavati deo s brašnom i mleko, muteći neprestano kako se ne bi stvorile grudvice. Testo izručiti u kalup. Peći na 180C 60 minuta, posle pola sata kolač obavezno prekriti listom papira za pečenje kako ne bi pregoreo.


Kako ne peče svaga rerna isto, tako i ovo vreme pečenja prilagodite svojoj, ja sam prvi put pekla 70 minuta i to je bilo skoro ugljenisano a evo sad, posle okruglo 60 - savršeno! Najbolje je da čačkalicom proverite da li je pečeno - zabodite čačkalicu u sredinu kolača pa ako izadje suva, stvar je rešena - pečen je!


Gotov kolač ostaviti da se prohladi u kalupu pa ga izvaditi sa sve papirom i ostaviti da se sasvim ohladi na rešetki. Po želji ga posuti prah šećerom.

A sad za one koji vole malo drugačije: ukoliko planirate da  kolač obogatite voćem i čokoladom onda sitno seckanu čokoladu (može i grubo rendana) umešati u testo, a voće posuti po površini testa kad ga uspete u pleh. Ili voće malo poprašite brašnom i pažljivo ga umešajte u testo pa ga tek onda izručite u pleh. Ja sam prvi put pravila s voćem i čokoladom, a sledeći klot.



Kolač narežite na kriške, mi smo preko svake stavljali pozamašnu kašiku kisele pavlake i preliv od malina: 300 g malina sam kuvala s 2 kašike šećera koliko da ispari tečnost, da se malo zgusne. A kad je toga nestalo onda smo stavljali džem od kajsija i pekmez od šljiva, ne zna se šta je bilo bolje!

I samo još nešto da napomenem: mnogo mi se svidja ovo testo, sočno, meko, vazdušasto... već ga vidim u nekoj tortičici, ili u finom voćnom kolaču... biće da će se peče i ovaj vikend <3<3<3






©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2019. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 



4 коментара:

  1. Izgleda tako fino , jedan vikend bit ce i kod mene. Pozdrav sa dalekog sjevera :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Socan je i mek, nama je sa kiselom pavlakom preko bio sa-vr-sten! Nadam se da ce se i vama svideti i unapred se radujem utiscima :) Hvala punooooo <3

      Избриши
  2. E pa Ceki svaka ti čast,samo ne znam da li ti je staklo na rerni još uvek čisto..

    Interna šala,ali stvarno kapu skidam

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Uf, sad mi spavanja nema jer ne znam ko je to unknown a da zna za lokalni vic sa staklom na rerni?! Sećam se da sam baba Rusi pisala recept gde je čak bilo navedeno da pre paljenja rerne iz iste izvadi ukrasnu šustiklu, al sumnjam da si ti ona...

      Jesi pravila, a?

      Избриши